Externe vertrouwenspersoon: waarom uw bedrijf er één nodig heeft

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor uw werknemers. Ongewenst gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie, kan de werksfeer ernstig verstoren en leiden tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit soort ongewenste omgangsvormen kan de integriteit binnen uw bedrijf schaden en een negatieve impact hebben op de prestaties van uw medewerkers. Het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon kan bijdragen aan het voorkomen en tijdig aankaarten van problemen. Maar wat doet een externe vertrouwenspersoon precies, en waarom is het slim om een externe vertrouwenspersoon in te huren voor uw organisatie?

Wat doet een externe vertrouwenspersoon?

Een externe vertrouwenspersoon is een onafhankelijke professional die werknemers ondersteunt bij het bespreken van ongewenst gedrag en integriteitskwesties. Onze externe vertrouwenspersonen bieden een luisterend oor en begeleiden uw medewerkers bij het bespreekbaar maken van gevoelige situaties op de werkvloer. Dit kan gaan om seksuele intimidatie, pesten, agressie of andere ongewenste omgangsvormen. Een externe vertrouwenspersoon helpt niet alleen bij het aankaarten van problemen, maar geeft ook advies over hoe deze binnen uw organisatie kunnen worden aangepakt.

Daarnaast verlaagt een externe vertrouwenspersoon de drempel voor medewerkers om meldingen te doen. Werknemers in Nederland kunnen zich veiliger voelen bij een externe vertrouwenspersoon, omdat deze buiten de directe werkomgeving staat en volledige vertrouwelijkheid kan garanderen. Dit helpt om conflicten en integriteitsschendingen binnen uw bedrijf op een proactieve en integere manier aan te pakken.

Waarom een externe vertrouwenspersoon inhuren?

Het waarborgen van integriteit en ongewenste omgangsvormen binnen uw organisatie is essentieel voor een veilige werkomgeving. Door een extern vertrouwenspersoon in te huren, biedt u uw medewerkers een neutrale partij waar zij hun zorgen en meldingen in vertrouwen kunnen delen. Dit draagt bij aan een positieve werksfeer en voorkomt escalatie van ongewenst gedrag op de werkvloer.

Onze vertrouwenspersonen zijn gecertificeerd en beschikken over de juiste ervaring en kennis om complexe situaties adequaat te behandelen. Zij fungeren als sparringpartner voor leidinggevenden en ondersteunen bij het creëren van een integere en veilige werkplek.

De voordelen van een externe vertrouwenspersoon

Een externe vertrouwenspersoon biedt meerdere voordelen voor uw bedrijf:

  • Vertrouwelijkheid: Externe vertrouwenspersonen zorgen ervoor dat meldingen en vertrouwelijke gesprekken strikt vertrouwelijk blijven. Dit verlaagt de drempel voor werknemers om ongewenst gedrag in een organisatie te melden.
  • Preventie: Een externe vertrouwenspersoon helpt niet alleen bij het oplossen van problemen, maar ook bij de preventie van ongewenst gedrag door preventieve maatregelen te adviseren.
  • Onafhankelijkheid: Omdat de vertrouwenspersoon extern is, kunnen medewerkers erop vertrouwen dat hun meldingen objectief en zonder interne belangenconflicten worden behandeld.
  • Expertise: Onze vertrouwenspersonen zijn goed op de hoogte van de wettelijke kaders, zoals de Arbowet en de regels omtrent PSA, en kunnen leidinggevenden ondersteunen in het naleven hiervan.

Een externe vertrouwenspersoon biedt ook ondersteuning bij het opstellen van een klachtenregeling en helpt misstanden binnen de organisatie bespreekbaar te maken. Het is wettelijk verplicht om een vertrouwenspersoon beschikbaar te stellen wanneer er sprake is van psychosociale arbeidsbelasting, en het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon biedt een proactieve aanpak voor integriteit en ongewenst gedrag op de werkvloer.

Wanneer heeft u een vertrouwenspersoon nodig?

Als u merkt dat ongewenst gedrag op de werkvloer een terugkerend probleem is of als u preventief wilt handelen om de integriteit binnen uw bedrijf te waarborgen, is het verstandig om een externe vertrouwenspersoon in te huren. Het helpt om problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken, zodat deze niet escaleren en de werksfeer verslechteren.

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon integriteit of een vertrouwenspersoon voor ongewenste omgangsvormen is een belangrijke stap in het bieden van een veilige werkomgeving voor uw werknemers. Onze vertrouwenspersonen bieden ondersteuning op maat en helpen uw organisatie bij het implementeren van beleid dat de integriteit van de werkvloer waarborgt.

Waarom kiezen voor onze externe vertrouwenspersonen?

Onze waarden richten zich op integriteit, preventieve ondersteuning, en het bieden van een veilige werkomgeving. We bieden een luisterend oor voor uw medewerkers en zijn beschikbaar voor vertrouwelijke gesprekken over ongewenst gedrag, meldingen van misstanden, en integriteitsschendingen.

Door de vertrouwenspersoon aan te stellen als sparringpartner binnen uw organisatie, ondersteunt u niet alleen uw medewerkers, maar zorgt u ook voor goed werkgeverschap. Dit draagt bij aan een positieve werksfeer waarin iedereen met plezier aan het werk kan blijven.

Wilt u meer weten over hoe een externe vertrouwenspersoon binnen uw bedrijf kan bijdragen aan een veilige en integere werkplek? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken en samen te werken aan een integere en veilige werkomgeving.