Werknemer ontslaan: Wat u als werkgever moet weten
Het ontslaan van een werknemer is een complexe zaak die altijd zorgvuldig en volgens de wet moet worden uitgevoerd. Er zijn verschillende redenen en manieren om een werknemer te ontslaan. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste aspecten van het ontslagproces. We behandelen verschillende vormen van ontslag, de rol van het UWV, en de rechten en plichten van zowel u als werkgever, als van de werknemer.
Redenen voor ontslag
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u een werknemer wilt ontslaan. De meest voorkomende redenen voor ontslag zijn disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie, ontslag om bedrijfseconomische redenen, of dringende redenen. U moet echter altijd kunnen aantonen dat er een geldige reden is. Zomaar een werknemer ontslaan is namelijk niet toegestaan.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Een veelgebruikte manier om een werknemer te ontslaan is via ontslag met wederzijds goedvinden. Dit betekent dat u en de werknemer samen overeenkomen om het dienstverband te beëindigen. De afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, waarin bijvoorbeeld ook de transitievergoeding wordt opgenomen. Dit is een eenvoudige manier om uit elkaar te gaan, zolang beide partijen akkoord zijn.
Ontslag via het UWV
In bepaalde gevallen is ontslag via het UWV noodzakelijk, zoals bij ontslag om bedrijfseconomische redenen of bij langdurige arbeidsongeschiktheid (meer dan twee jaar ziekte). U moet hiervoor een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Toestemming van het UWV is nodig om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als het UWV toestemming verleent, kunt u de arbeidsovereenkomst opzeggen, rekening houdend met de wettelijke opzegtermijn.
Ontslag via de kantonrechter
Als ontslag via het UWV niet mogelijk is, kunt u ontslag via de kantonrechter aanvragen. Dit gebeurt meestal in situaties van disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. De kantonrechter beoordeelt of u voldoende redenen heeft om de werknemer te ontslaan en kan eventueel een ontslagvergoeding toekennen. Deze procedure is vaak ingewikkelder en neemt meer tijd in beslag dan ontslag via het UWV of een vaststellingsovereenkomst.
Ontslag op staande voet
Ontslag op staande voet betekent dat het ontslag direct ingaat, zonder opzegtermijn. Deze vorm van ontslag wordt toegepast in zeer ernstige situaties, zoals bij diefstal of geweld. U moet een dringende reden hebben en deze kunnen bewijzen. Omdat ontslag op staande voet grote gevolgen heeft voor de werknemer, kan de werknemer dit ontslag aanvechten bij de kantonrechter als hij of zij vindt dat de reden niet geldig is.
Proeftijd en ontslag
Tijdens de proeftijd mag u een werknemer ontslaan zonder dat er een specifieke reden nodig is. Dit geldt zowel voor werknemers met een vast contract als voor werknemers met een tijdelijk contract. Ontslag in de proeftijd geeft u de mogelijkheid om te beoordelen of de werknemer geschikt is voor de functie. Als de werknemer tijdens de proeftijd wordt ontslagen, heeft hij of zij geen recht op een transitievergoeding.
Transitievergoeding bij ontslag
Bij het ontslaan van een werknemer bent u vaak verplicht een transitievergoeding te betalen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het aantal dienstjaren en het maandsalaris van de werknemer. De transitievergoeding is bedoeld om de werknemer te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan. Sinds 1 januari 2020 heeft een werknemer vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding, ook tijdens de proeftijd. Bij langdurige ziekte (meer dan twee jaar) kan ook een transitievergoeding verschuldigd zijn.
De rol van het UWV en de kantonrechter
Afhankelijk van de reden voor het ontslag heeft u toestemming van het UWV of de kantonrechter nodig. Voor ontslag om bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid moet u naar het UWV. Voor ontslag vanwege disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie moet u naar de kantonrechter. Het is van groot belang dat u de juiste procedures volgt om juridische problemen te voorkomen.
Juridische hulp van Employer Legal
Het ontslaan van een werknemer kan een ingewikkeld proces zijn, maar bij Employer Legal staan we klaar om u te helpen. Wij bieden deskundige begeleiding bij elke stap van het ontslagproces, of het nu gaat om ontslag met wederzijds goedvinden, ontslag via het UWV, of ontslag op staande voet. Onze ervaren arbeidsrechtjuristen zorgen ervoor dat u voldoet aan de wet, zodat u juridische problemen voorkomt. Laat ons u helpen bij het ontslaan van een werknemer, zodat u zich kunt richten op uw bedrijf.