Ontslag tijdens ziekte: mag u een zieke werknemer ontslaan?

U heeft te maken met een zieke werknemer en vraagt zich af: mag ik deze werknemer ontslaan tijdens ziekte? Het ontslaan van een zieke werknemer is een gevoelig onderwerp met veel regels en uitzonderingen. We leggen uit wanneer u een zieke werknemer kunt ontslaan en waar u op moet letten.

Ontslag tijdens ziekte: wat zegt de wet?

Tijdens de eerste twee jaar van ziekte geldt er een opzegverbod bij ziekte. Dit betekent dat u uw zieke werknemer in deze periode niet mag ontslaan. U bent verplicht het loon door te betalen en samen te werken aan re-integratie. Maar er zijn situaties waarin ontslag tijdens ziekte wel mogelijk is.

Wanneer mag u een zieke werknemer ontslaan?

Er zijn enkele uitzonderingen op het opzegverbod tijdens ziekte:

  • Ontslag tijdens de proeftijd: Tijdens de proeftijd mag u de arbeidsovereenkomst opzeggen, ook als de werknemer ziek is. De proeftijd duurt meestal één of twee maanden, afhankelijk van het arbeidscontract.
  • Ontslag na twee jaar ziekte: Is uw werknemer langer dan 2 jaar ziek? Dan mag u ontslag aanvragen bij het UWV. U moet kunnen aantonen dat de werknemer arbeidsongeschikt blijft en dat herstel binnen 26 weken niet te verwachten is. Het UWV beoordeelt uw ontslagaanvraag.
  • Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen: Bij bedrijfseconomische omstandigheden kunt u een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV, zelfs als de werknemer ziek is. Het UWV beoordeelt streng of het ontslag gerechtvaardigd is.
  • Ontslag op staande voet: Bij ernstige misdragingen, zoals diefstal of fraude, mag u een zieke werknemer per direct ontslaan. U moet wel kunnen bewijzen dat er een dringende reden is.

Re-integratie en uw verplichtingen tijdens ziekte

Tijdens de ziekteperiode heeft u samen met uw werknemer verplichtingen rond re-integratie. U moet passend werk aanbieden als dat mogelijk is. De werknemer moet meewerken aan zijn re-integratie. Doet hij dat niet, dan kunt u overwegen om ontslag aan te vragen bij de kantonrechter wegens verwijtbaar gedrag.

Wat is passend werk?

Passend werk is werk dat de werknemer, ondanks zijn arbeidsongeschiktheid, nog wel kan uitvoeren. Dit kan ander werk binnen uw bedrijf zijn of aanpassingen in de huidige functie. U moet samen met de bedrijfsarts en de werknemer zoeken naar mogelijkheden.

Ontslag na twee jaar ziekte

Als uw werknemer langer dan twee jaar ziek is, stopt uw loondoorbetalingsplicht. U kunt dan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt of u voldoende heeft gedaan aan re-integratie en of ontslag gerechtvaardigd is.

Transitievergoeding bij ontslag na langdurige ziekte

Bij ontslag na 2 jaar ziekte heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. De hoogte van deze vergoeding hangt af van het aantal dienstjaren en het maandsalaris. U bent verplicht deze vergoeding te betalen, tenzij de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

Tijdelijk contract en zieke werknemer

Heeft uw werknemer een tijdelijk contract dat afloopt tijdens ziekte? De arbeidsovereenkomst eindigt automatisch op de afgesproken einddatum. U hoeft het contract niet te verlengen. U moet de werknemer wel tijdig schriftelijk informeren over het einde van het dienstverband.

Ziek uit dienst gaan

Als de werknemer ziek uit dienst gaat, heeft hij mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering via het UWV. U moet het UWV op de hoogte stellen van de ziekte van de werknemer.

Opzegverbod tijdens ziekte: uitzonderingen

Het opzegverbod tijdens ziekte beschermt de werknemer gedurende de eerste twee jaar van ziekte. Toch zijn er situaties waarin u een zieke werknemer mag ontslaan:

  • Ontslag tijdens proeftijd: Zoals eerder genoemd, mag u tijdens de proeftijd ontslaan, zelfs als de werknemer ziek is.
  • Ontslag wegens dringende reden: Bij ernstige misdragingen kunt u per direct ontslaan.
  • Ontslag bij bedrijfseconomische redenen: Met toestemming van het UWV kunt u ontslaan wegens bedrijfseconomische omstandigheden.
  • Werknemer werkt niet mee aan re-integratie: Als de werknemer onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie, kunt u ontslag aanvragen bij de kantonrechter.

Mag u een zieke werknemer ontslaan wegens frequent ziekteverzuim?

Als uw werknemer zich vaak ziek meldt en dit ernstige gevolgen heeft voor uw bedrijfsvoering, kunt u overwegen ontslag aan te vragen. U moet kunnen aantonen dat het verzuim onaanvaardbare gevolgen heeft en dat er geen verbetering te verwachten is binnen 26 weken. De kantonrechter beoordeelt uw ontslagverzoek.

Re-integratieverslag en loonsanctie

Als het UWV bij uw ontslagaanvraag beoordeelt dat u onvoldoende aan re-integratie heeft gedaan, kan het een loonsanctie opleggen. Dit betekent dat u maximaal een jaar langer uw loon moet doorbetalen. Zorg daarom dat u uw re-integratieverplichtingen serieus neemt en vastlegt in een re-integratieverslag.

Ontslag met wederzijds goedvinden tijdens ziekte

Soms kiest u samen met de werknemer voor ontslag met wederzijds goedvinden. U sluit dan een beëindigingsovereenkomst af. Let op dat de werknemer recht heeft op een WW-uitkering en niet onder druk wordt gezet om akkoord te gaan. Het is verstandig juridisch advies in te winnen.

Ziekte mag geen reden zijn voor ontslag

Over het algemeen mag ziekte geen reden zijn voor ontslag. Het opzegverbod tijdens ziekte is bedoeld om de werknemer te beschermen. Alleen in specifieke gevallen, zoals hierboven beschreven, kunt u overwegen een zieke werknemer te ontslaan.

Hulp nodig bij ontslag tijdens ziekte?

Het ontslaan van een zieke werknemer is complex en brengt risico’s met zich mee. Wij begrijpen dat u het liefst duidelijkheid wilt en juridisch correct wilt handelen. Bij Employer Legal staan we klaar om u te helpen met advies en ondersteuning. Zo voorkomt u fouten en problemen.