Loonopschorting en loonstop: wanneer mag u het loon opschorten of stopzetten?

Als werkgever wilt u dat uw werknemers meewerken aan hun re-integratie tijdens ziekte. Maar wat als een zieke werknemer dat niet doet? U heeft dan de mogelijkheid om het loon te opschorten of zelfs te stopzetten. In dit artikel leggen we uit wat loonopschorting en loonstop betekenen, wanneer u het loon mag opschorten of stopzetten, en hoe u dit op de juiste manier doet.

Wat is loonopschorting?

Loonopschorting houdt in dat u tijdelijk stopt met het uitbetalen van het loon aan de werknemer omdat hij zijn verplichtingen niet nakomt. Denk aan het niet verschijnen bij de bedrijfsarts of het niet verstrekken van noodzakelijke informatie over zijn arbeidsongeschiktheid. Door het loon te opschorten, probeert u de werknemer te stimuleren om weer mee te werken.

Wanneer mag u het loon opschorten?

U mag het loon opschorten als de werknemer:

  • Niet reageert op oproepen van de bedrijfsarts.
  • Geen informatie geeft die nodig is om zijn recht op loondoorbetaling vast te stellen.
  • Niet meewerkt aan het opstellen van een plan van aanpak.

Het is belangrijk dat u de werknemer eerst schriftelijk informeert over uw voornemen om het loon te opschorten. Geef duidelijk aan wat hij moet doen om de loonopschorting te voorkomen.

Wat is een loonstop?

Een loonstop gaat verder dan loonopschorting. Hierbij verliest de werknemer tijdelijk zijn recht op loon. U mag het loon stopzetten als de werknemer zonder goede reden weigert mee te werken aan zijn re-integratie of passende arbeid weigert te verrichten.

Wanneer mag u een loonstop toepassen?

U kunt het loon stopzetten als de werknemer:

  • Weigert mee te werken aan zijn re-integratie.
  • Passende arbeid weigert uit te voeren zonder geldige reden.
  • Zijn genezing belemmert door zich niet aan voorschriften te houden.

Net als bij loonopschorting moet u de werknemer schriftelijk op de hoogte stellen van uw voornemen om het loon te stopzetten. Leg uit waarom u deze maatregel neemt en wat hij kan doen om de loonstop te voorkomen.

Het verschil tussen loonopschorting en loonstop

Het belangrijkste verschil tussen loonopschorting en loonstop is het recht op loon met terugwerkende kracht. Bij loonopschorting behoudt de werknemer het recht op achterstallig loon zodra hij weer meewerkt. Bij een loonstop is dat niet het geval; het loon over de periode van de loonstop hoeft u niet met terugwerkende kracht uit te betalen.

Hoe voert u loonopschorting of loonstop correct uit?

Het is cruciaal dat u de juiste stappen volgt bij het opschorten of stopzetten van het loon. Hieronder vindt u een stappenplan.

1. Schriftelijke waarschuwing

Informeer de werknemer schriftelijk over zijn tekortkomingen. Geef aan welke verplichtingen hij niet nakomt en welke gevolgen dit heeft. Vermeld dat u voornemens bent het loon te opschorten of een loonstop toe te passen als hij niet binnen een redelijke termijn reageert.

2. Geef de werknemer de kans om te reageren

De werknemer moet de mogelijkheid krijgen om zijn kant van het verhaal te vertellen. Misschien is er een goede reden waarom hij niet meewerkt. Luister naar zijn uitleg voordat u overgaat tot loonopschorting of loonstopzetting.

3. Raadpleeg de bedrijfsarts

Betrek de bedrijfsarts bij het proces. De arts kan beoordelen of de werknemer in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen. Dit is vooral belangrijk als er twijfels zijn over de arbeidsongeschiktheid van de werknemer.

4. Documenteer alles

Houd alle communicatie en gebeurtenissen nauwkeurig bij. Noteer wanneer de werknemer niet meewerkte en welke stappen u heeft genomen. Deze documentatie is essentieel als de werknemer de loonopschorting of loonstop juridisch aanvecht.

Wat zijn uw rechten en plichten tijdens ziekte?

Als werkgever heeft u de plicht om het loon van een zieke werknemer maximaal 104 weken te doorbetalen. Tegelijkertijd heeft de werknemer de plicht om mee te werken aan zijn re-integratie en zich te houden aan redelijke voorschriften. Als hij dat niet doet, mag u het loon opschorten of stopzetten.

Mogelijke gevolgen van onterechte loonopschorting

Als u ten onrechte het loon heeft opgeschort of een loonstop heeft toegepast, kan de werknemer dit aanvechten. De rechter kan dan beslissen dat u het achterstallige loon met terugwerkende kracht moet uitbetalen. Bovendien kan een onterechte maatregel de arbeidsrelatie schaden.

Employer Legal helpt u graag verder

Heeft u hulp nodig bij het opschorten of stopzetten van het loon? Of heeft u vragen over uw rechten en plichten als werkgever? Employer Legal staat voor u klaar. Onze juristen bieden deskundige ondersteuning en zorgen dat u juridisch sterk staat.