Loondoorbetaling bij ziekte: hoeveel loon moet u doorbetalen?

Als werkgever krijgt u vroeg of laat te maken met ziekteverzuim. Maar wat zijn uw verplichtingen als een werknemer ziek wordt? En hoeveel loon moet u dan doorbetalen? We zetten alles voor u op een rij, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Uw verplichtingen bij loondoorbetaling

Volgens de wet bent u verplicht om tijdens ziekte het loon van uw werknemer door te betalen. Deze loondoorbetaling geldt voor maximaal twee jaar. Maar hoeveel loon moet u precies betalen bij ziekte?

Eerste ziektejaar: minimaal 70% loon

In het eerste jaar dat uw werknemer ziek is, moet u minimaal 70% van het loon doorbetalen. In sommige gevallen, zoals vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst, kan dit percentage hoger zijn. Het komt voor dat u het eerste jaar 100% van het salaris bij ziekte moet betalen. Het is daarom belangrijk om de cao goed te controleren.

Tweede ziektejaar: opnieuw minimaal 70% loon

Tijdens het tweede jaar ziekte blijft de verplichting om minimaal 70% van het loon te betalen bestaan. Let op: in het tweede jaar mag het loon onder het minimumloon uitkomen. U hoeft dus niet per se het minimumloon te betalen tijdens het tweede ziektejaar.

Wachtdagen: wat zijn dat?

Sommige werkgevers hanteren wachtdagen bij ziekte. Dit betekent dat u de eerste één of twee dagen van ziekte geen loon hoeft te betalen. Of u wachtdagen mag gebruiken, hangt af van wat er in de cao of arbeidsovereenkomst staat. Het is belangrijk dat u dit duidelijk heeft afgesproken met uw werknemers. Zonder afspraken moet u vanaf de eerste ziektedag het loon doorbetalen.

Oproepkrachten en loondoorbetaling

Heeft u oproepkrachten in dienst? Ook zij hebben recht op loondoorbetaling bij ziekte. U moet dan het loon betalen dat ze gemiddeld verdienden in de weken voordat ze ziek werden. Heeft een oproepkracht een min-maxcontract met een minimaal aantal uren? Dan betaalt u loon over dat minimale aantal uren. Zo zorgt u ervoor dat ook oproepkrachten krijgen waar ze recht op hebben.

Re-integratie: samen werken aan terugkeer

Als werkgever bent u niet alleen verantwoordelijk voor de loondoorbetaling, maar ook voor de re-integratie van uw zieke werknemer. U moet er alles aan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen, eventueel in aangepast werk. Door actief te werken aan re-integratie, kunt u de periode van loondoorbetaling verkorten. Dit is niet alleen goed voor uw werknemer, maar ook voor uw bedrijf.

De rol van de bedrijfsarts

De bedrijfsarts speelt een cruciale rol tijdens ziekte en re-integratie. Hij of zij beoordeelt de situatie van uw werknemer en adviseert over de mogelijkheden voor terugkeer naar werk. U bent verplicht om de adviezen van de bedrijfsarts op te volgen. Zo zorgt u ervoor dat u voldoet aan uw verplichtingen en helpt u uw werknemer weer op weg.

Verzekering voor loondoorbetaling

Loondoorbetaling bij ziekte kan financieel zwaar wegen, zeker voor kleine werkgevers. U kunt een verzekering voor loondoorbetaling afsluiten om deze kosten te dekken. Zo’n verzekering helpt u om financieel gezond te blijven als een werknemer ziek wordt. Het is verstandig om te overwegen of een dergelijke verzekering past bij uw bedrijfsvoering.

Wat als het contract afloopt tijdens ziekte?

Loopt het contract van uw werknemer af tijdens ziekte? Na de einddatum van het contract hoeft u geen loon meer te betalen. De werknemer kan dan een Ziektewet-uitkering aanvragen bij het UWV. Het is belangrijk om dit tijdig en duidelijk te communiceren met uw werknemer. Zo voorkomt u misverstanden en zorgt u voor een soepele overgang.

Werknemer mag niet weigeren mee te werken

Uw werknemer mag niet zomaar weigeren om mee te werken aan zijn re-integratie. Doet hij dat wel, dan kunt u het loon stopzetten. Het is essentieel om hierover duidelijke afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en voorkomt u problemen.

Cao en loondoorbetaling: wat staat er in uw cao?

In de cao kunnen afwijkende afspraken staan over loondoorbetaling bij ziekte. Soms moet u meer dan 70% van het loon betalen, of gelden er andere regels over wachtdagen en re-integratie. Controleer daarom altijd de cao die op uw bedrijf van toepassing is. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Het UWV en loondoorbetaling

Het UWV speelt een belangrijke rol bij langdurige ziekte en loondoorbetaling. Na 42 weken ziekte moet u de situatie melden bij het UWV. Zij beoordelen of u voldoende heeft gedaan aan re-integratie. Doet u dat niet, dan kan het UWV u een loonsanctie opleggen. Dat betekent dat u langer dan twee jaar het loon moet doorbetalen. Het is dus van groot belang om uw verplichtingen serieus te nemen.

Wat betekent de Wet verbetering poortwachter voor u?

De Wet verbetering poortwachter stelt dat u als werkgever alles in het werk moet stellen om uw zieke werknemer weer aan het werk te krijgen. Dit betekent dat u een plan van aanpak moet opstellen, regelmatig voortgangsgesprekken voert en samenwerkt met de bedrijfsarts. Voldoet u niet aan deze verplichtingen, dan kan dat financiële consequenties hebben.

Veelgestelde vragen over loondoorbetaling bij ziekte

Hoeveel loon moet ik doorbetalen bij ziekte?

U moet minimaal 70% van het loon betalen tijdens ziekte, voor maximaal twee jaar. In sommige cao’s staat dat u meer moet betalen, bijvoorbeeld 100% in het eerste ziektejaar.

Krijg ik loon doorbetaald als mijn werknemer ziek is?

Als werkgever betaalt u het loon van uw zieke werknemer door. U kunt geen vergoeding krijgen van het UWV, tenzij u hiervoor verzekerd bent.

Moet ik ook loon doorbetalen aan een oproepkracht?

Ja, ook oproepkrachten hebben recht op loondoorbetaling bij ziekte. U betaalt dan het gemiddelde loon dat zij verdienden voordat ze ziek werden.

Mag ik wachtdagen hanteren bij ziekte?

Dat hangt af van wat er in de cao of arbeidsovereenkomst staat. Zonder afspraken moet u vanaf de eerste ziektedag loon doorbetalen.

Employer Legal helpt u graag verder

Ziet u door de bomen het bos niet meer als het gaat om loondoorbetaling bij ziekte? Employer Legal staat voor u klaar. Wij bieden juridische ondersteuning en helpen u om aan al uw verplichtingen te voldoen. Zo kunt u met een gerust hart ondernemen, wetende dat u alles goed geregeld heeft.